Är du kreditvärdig?

Vet du vad kreditvärdighet är? Är du ny i världen av lån kanske detta inte är det lättaste att veta. Dock är din kreditvärdighet ofta avgörande för huruvida du blir beviljad ett lån eller ej. Dessutom kan kreditvärdigheten även avgöra hur hög ränta du får betala när du till exempel tar ett privatlån. Vid snabblån gäller oftast samma ränta, men en god kreditvärdighet kan ändå vara avgörande på många vis.

I denna artikel ska vi titta närmare på kreditvärdighet. Vi ska bland annat gå igenom hur den bedöms samt hur du faktiskt kan påverka den.

Detta innebär kreditvärdighet

Kreditvärdighet är det samma som kreditrating. Man kan säga att det är ett mått på om du är en bra kund eller inte, rent ekonomiskt. Kreditvärdigheten bedöms nämligen med hjälp av ekonomiska underlag som långivaren får ifrån kreditupplysningsföretag. Här finns information om bland annat din ekonomi, din levnadssituation, dina skulder och tidigare lån med.

Det är denna information som sedan ligger till grund för om du blir beviljad ett lån eller inte. Vid privatlån kan denna information även vara avgörande för hur mycket du får betala i ränta för lånet. Men vad definierar egentligen en god och en dålig kreditvärdighet? Det ska vi titta närmare på nedan.

Så bedöms din kreditvärdighet

Hur kreditvärdigheten bedöms hos olika upplysningsföretag och långivare kan variera en del. Dock brukar det se ut ungefär så här:

  • Det första och mest självklara man tittar på är såklart din ekonomi. En stabil inkomst och en fläckfri ekonomisk historik ger såklart en god kreditvärdighet. Dessutom innebär vanligtvis en högre inkomst en högre rating. Har du istället en sämre inkomst, skulder och betalningsanmärkningar sänks din kreditvärdighet.
  • Som vi nämnde ovan så ger självklart en betalningsanmärkning en sämre kreditvärdighet. Dock behöver detta alltid vara ett problem, särskilt inte om du är ute efter att ta ett snabblån. Kraven hos snabblångivare när det gäller betalningsanmärkningar brukar nämligen vara generösa.
  • Om du har skulder som tillslut hamnar på Kronofogdens bord kommer din kreditrating att bli mycket låg. Faktum är att du då inte kommer kunna låna eller teckna kontrakt överhuvudtaget. Dock är detta såklart väldigt rimligt, eftersom man absolut inte bör ta fler krediter om man har skulder hos Kronofogden.

Förbättra din kreditvärdighet så här

Din kreditvärdighet är såklart inte huggen i sten, utan det finns saker du kan göra för att förbättra den. Nedan ska vi ge dig några värdefulla tips på hur du kan öka din kreditrating.

  • Betala alltid dina räkningar i tid. Detta är det bästa tipset vi kan ge om du vill undvika skulder som kan leda till en sämre kreditvärdighet. På så sätt riskerar du inte att glömma bort viktiga räkningar och drabbas av onödiga påminnelse- och inkassoavgifter.
  • Har du andra lån och dyra krediter? Då kan du samla dessa med ett nytt, större privatlån. På så sätt minskar du risken för att hamna i skuld och dessutom kan du spara pengar. Detta eftersom räntan oftast är lägre på ett större privatlån.
  • Avsluta krediter som du ändå inte använder. Dessa tar bara onödig plats i ditt kreditunderlag.
  • Har du en sambo med god ekonomi som bor under ditt tak men som inte är skriven på din adress? Då bör du skriva in honom/henne omgående. Detta kan nämligen också öka dina möjligheter när det gäller lån av olika slag.

Kommentarer inaktiverade.

Topp 3 långivare
Ferratum

Låna 500 kr - 20 000kr

Accepterar med betalningsanmärkning

Läs mer om Ferratum
Risicum

Utbetalning direkt till Handelsbanken och Nordea

SMS – lån utan ränta

Läs mer om Risicum
Everyday+

Ingen kreditupplysning tas hos UC

Låna upp till 20 000 kr

Läs mer om Everyday+