Lån utan UC

Ett vanligt missförstånd i lånevärlden är att lån utan UC är detsamma som att låna utan kreditupplysning. Så är det såklart inte, utan en kreditupplysning måste alltid göras. Det spelar ingen roll om du lånar någon tusenlapp eller hundratusentals kronor, kreditupplysningen är obligatorisk. Majoriteten av de svenska storbankerna använder sig av UC för att göra dessa upplysningar. Därför kan det vara bra att ta snabblån utan UC, för att hålla det registret fritt ifrån anmärkningar.

Nu kanske du inte har någon aning om vad det är vi pratar om. Det är inte konstigt om du är ny inför snabblån. I denna artikel kommer vi ge dig all information om lån utan UC, hur det funkar samt varför det kan gynna dig i framtiden.

Vem är UC?

För att förstå allt bättre börjar vi med att förklara vilka UC faktiskt är. UC, eller Upplysningscentralen, är Sveriges största företag inom kreditupplysningar. Sedan deras start i slutet av 1970-talet har deras uppgift alltid varit densamma, nämligen att förse företag med relevanta ekonomiska underlag. Är du en svensk medborgare som är över 18 år finns du med i UC:s register.

Det är med hjälp av den information som långivaren får av upplysningsföretagen som de kan göra en kreditbedömning. Med andra ord så är det detta som avgör om du får låna eller inte. Dock kan många andra företag använda sig av UC också, som till exempel operatörer och även hyresvärdar.

Så funkar ett snabblån utan UC

Ett snabblån utan UC är helt enkelt ett snabblån där långivaren inte använder sig av UC när de gör sin kreditbedömning. Istället vänder man sig till ett annat kreditupplysningsföretag för att få underlag. Istället för UC kan man använda sig av till exempel Bisnode eller Creditsafe.

När förfrågan görs hos ett kreditupplysningsföretag registreras både förfrågan och vem som har gjort den. Nästa företag eller långivare som gör en kreditupplysning på dig kan sedan se alla dina tidigare förfrågningar. Dock registreras endast denna förfrågan hos den upplysningsföretag som använts. Detta innebär alltså att en förfrågan hos exempelvis Bisnode inte kommer att synas i UC:s register.

Fördelar med snabblån utan UC

Den allra största fördelen med att ta ett snabblån utan UC är att du kan hålla ditt UC-register så rent som möjligt. Detta kan nämligen gynna dig inför framtiden. Låt oss ge dig två konkreta exempel:

  • Låt säga att du är intresserad av att ta ett bolån. Du ansöker om lånet hos en bank som gör en förfrågan på dig via UC. I de underlag som banken får syns det att du tidigare ansökt om många snabblån och andra krediter. Detta kan göra dem lite misstänksamma. Om du har en bra ekonomi, varför måste du ta så många smålån? Kanske har du privata skulder? Kanske har du ett missbruk? Med andra ord kan detta leda till att du inte får låna alls, eller åtminstone inte lika mycket som du planerat.
  • Du har hittat den perfekta lägenheten. Hyresvärden vill såklart ha lite information om dig och din ekonomi innan ni ingår ett hyresavtal. När hyresvärden tar en upplysning via UC kommer det fram att du tidigare har tagit en hel del snabblån. Detta får hyresvärden att bli misstänksam. Lever du över dina tillgångar? Kommer du kunna betala hyran i tid? Som du säkert förstår kan även detta minska dina chanser att få ett hyreskontrakt.

Kommentarer inaktiverade.

Topp 3 långivare
Ferratum

Låna 500 kr - 20 000kr

Accepterar med betalningsanmärkning

Läs mer om Ferratum
Risicum

Utbetalning direkt till Handelsbanken och Nordea

SMS – lån utan ränta

Läs mer om Risicum
Everyday+

Ingen kreditupplysning tas hos UC

Låna upp till 20 000 kr

Läs mer om Everyday+