Ordlista

Om detta är din allra första vistelse i världen av lån kanske du är lite smått förvirrad. Vi förstår detta. Det finns en hel del begrepp att hålla reda på när det kommer till snabblån, eller snarare alla typer av lån.

Därför har vi sammanställt en liten ordlista till dig som vill få lite bättre koll när det gäller lån. På så sätt kanske det kan bli lite enklare att förstå flera lånsammanhang.

Avbetalningsplan

En avbetalningsplan kan du få om du drabbas av betalningssvårigheter. Detta är alltså en slags avbetalning som anpassas till din ekonomi. Vanligast är det att man får en avbetalningsplan hos inkasso.

Avgiftsfria lån

Ett avgiftsfritt lån är ett lån som helt enkelt saknar avgifter, som till exempel års- och uppläggningsavgift. Dock är detta inte att blanda ihop med gratis lån, eftersom avgiftsfria lån i vissa fall kan ha en ränta.

Betalningsanmärkning

En betalningsanmärkning får du av kronofogden om du inte skött dina betalningar. Man kan säga att kronofogden helt enkelt sätter en prick i ditt ekonomiska register. En betalningsanmärkning kan göra det svårt för dig att ta lån, teckna hyresavtal eller skaffa abonnemang i framtiden.

Blancolån

Ett blancolån är ett annat ord för ett lån som inte kräver en säkerhet. Privatlån och snabblån är så kallade blancolån.

Direktutbetalning

Om en långivare erbjuder direktutbetalningar innebär det att du kan ha pengarna redan inom en kvart. En förutsättning för direktutbetalningar är att du och långivaren använder er av samma bank. Detta alternativ är endast möjligt när det rör sig om snabblån.

Effektiv ränta

Den effektiva räntan är ett mått på hur mycket lånet kommer att kosta totalt varje år. Detta mått används främst när det rör sig om privatlån.

Kreditbedömning

En kreditbedömning görs i samband med alla lån och krediter. Här får långivaren information om din ekonomi (via ett kreditupplysningsföretag) och kan därefter bedöma om du är en lämplig kund eller ej.

Mikrolån

Ett mikrolån detsamma som ett snabblån, eller smslån som det vanligtvis kallas. Detta är dock ett mycket litet snabblån som oftast ligger på bara någon tusenlapp.

Ränta

Räntan är en procentsats som du betalar till långivaren för att få låna pengar. Utöver räntan kan övriga kostnader tillkomma, som till exempel uppläggningsavgift eller årsavgift.

Räntefria lån

Ett räntefritt lån saknar ränta. Dock kan det tillkomma vissa avgifter, så är du ute efter ett gratis lån bör du se till att lånet saknar både ränta och avgifter.

Samla lån

Om du har många mindre lån och krediter kan du välja att samla dina lån. Då tar du ett nytt, större lån med en lägre ränta som täcker dina tidigare betalningar. På det här viset kan du spara både pengar och energi.

UC

UC, eller Upplysningscentralen, är det ledande upplysningsföretaget i Sverige. Härifrån får bland annat de svenska storbankerna sina underlag när de ska göra kreditbedömningar på potentiella kunder.

Kommentarer inaktiverade.

Topp 3 långivare
Ferratum

Låna 500 kr - 20 000kr

Accepterar med betalningsanmärkning

Läs mer om Ferratum
Risicum

Utbetalning direkt till Handelsbanken och Nordea

SMS – lån utan ränta

Läs mer om Risicum
Everyday+

Ingen kreditupplysning tas hos UC

Låna upp till 20 000 kr

Läs mer om Everyday+