Svårt att betala

Att ta ett snabblån är enkelt, men drabbas du av betalningssvårigheter kan det bli kämpigt. Det finns flera skäl till att man drabbas av betalningssvårigheter. Kanske har du förlorat ditt jobb ifrån ingenstans eller kanske har du råkat ut för en olycka som lett till sjukskrivning. Det kan även varit så att du tagit ett lån fast du varit medveten om att du inte kommer kunna betala tillbaka. Oavsett vilken orsak som ligger bakom dina betalningssvårigheter, så riskerar du att hamna i skuld. Om du inte gör något åt saken i tid, vill säga.

I denna artikel ska vi visa dig vad som sker om du får betalningssvårigheter samt vad du kan göra för att förebygga dem.

Vid betalningssvårigheter

  • Om du märker att det börjar bli svårt att betala tillbaka bör du leta efter en snabb lösning. Med detta menar vi naturligtvis inte att du ska ta ett nytt lån, utan att du ska hitta en snabb inkomstkälla. Kanske har du något av värde som du kan sälja? Det är bättre att bli av med en skuld snabbt än att behålla till exempel dyr elektronik.
  • Finns det ingenting som du kan sälja bör du börja snåla så mycket det går. Avsluta onödiga abonnemang, köp billigare råvaror, ta med lunch hemifrån och sluta köpa fika på stan. Det är bättre att leva snålt ett tag än att hamna i djupa skuldträsk.
  • Har situationen fortfarande inte löst sig bör du ta tag i problemet. Kontakta din långivare eller bank och förklara hur det ligger till. Kanske kan ni komma överens om en alternativ lösning tillsammans?
  • Om detta inte är möjligt kommer din skuld till slut hamna hos ett inkasso- eller factoringbolag. Här tillkommer naturligtvis ytterligare kostnader och avgifter. Dessa bolag försöker att driva in den skuld som du är skyldig. Kvarstår dina betalningssvårigheter bör du kontakta den nya skuldindrivaren omgående och föreslå en avbetalningsplan.
  • Kommer ni inte överens om en avbetalningsplan som håller kommer din skuld till slut hamna hos kronofogden. Även här tillkommer ytterligare avgifter, ränta och även en betalningsanmärkning. Denna anmärkning kommer att göra det svårt för dig att bland annat ta större lån i framtiden. Utöver detta kan kronofogden även göra upprepade utmätningar på din egendom för att täcka skulden. Som du säkert förstår är detta inte särskilt roligt och därför bör du försöka lösa din situation så snabbt som möjligt.

Låna ansvarsfullt

Det allra viktigaste när det kommer till snabblån, eller lån överhuvudtaget, är att alltid låna ansvarsfullt. Det spelar ingen roll om du endast vill låna någon tusenlapp, din räkning kan snabbt växa sig stor om du inte sköter betalningen.

Tänk noggrant igenom huruvida du faktiskt har råd att låna pengar. Att i efterhand märka att detta inte var en smart ide kan kosta dig både stress och pengar.

Kommentarer inaktiverade.

Topp 3 långivare
Ferratum

Låna 500 kr - 20 000kr

Accepterar med betalningsanmärkning

Läs mer om Ferratum
Risicum

Utbetalning direkt till Handelsbanken och Nordea

SMS – lån utan ränta

Läs mer om Risicum
Everyday+

Ingen kreditupplysning tas hos UC

Låna upp till 20 000 kr

Läs mer om Everyday+