Undvik skulder

Att hamna i skuld är tyvärr något som är vanligt idag. Många är de som lever över sina tillgångar och det är såklart något man verkligen bör undvika. Att strunta i sina räkningar kan verka som en bra lösning för stunden, men det många glömmer bort är att någon måste stå för sluträkningen. Tyvärr kommer räkningen alltid att hamna på ditt, och i vissa fall Kronofogdens, bord i slutändan. Väntar man allt för länge kan det leda till både djupa skuldsättningar och betalningsanmärkningar.

I denna artikel ska vi därför ge dig våra allra bästa tips på hur du gör för att undvika skuldfällan. Vi tycker inte att en sådan ekonomisk stress bör vara närvarande i ditt liv.

Så undviker du skuldsättning

  • Om du planerar att ta ett snabblån, eller vilket annat lån som helst, bör du räkna på kostnaderna noggrant. Se till att din ekonomi faktiskt klarar av återbetalningen. Det är lätt att vara överoptimistisk när det gäller snabblån och välja för korta löptider. Välj hellre en längre löptid om du är osäker och betala tillbaka i förtid.
  • Är du medlem i A-kassan? Om inte, bör du genast bli det. Då får du nämligen ersättning om du skulle bli ofrivilligt arbetslös och förlora din inkomst. På så sätt minskar du risken för betalningssvårigheter.
  • Om du behöver ta ett större lån kan ett låneskydd vara en bra ide. Detta skydd fungerar nämligen som en försäkring om du skulle förlora din inkomst. Oftast betalas skyddet som en extra procent av det ursprungliga lånebeloppet.
  • Har du en hög inkomst? Då kanske du har levnadsvanor som matchar den inkomst. En inkomstförsäkring kan vara bra att ha om du ha en dyrare livssituation. Då får du nämligen en högre ersättning om du skulle förlora ditt jobb.
  • Kom igång med ett buffertsparande (om du inte redan gjort det). En buffert, det vill säga ett extra sparande, hjälper dig i kniviga ekonomiska situationer. Då slipper du ta både av sparkontot och av lönekontot.
  • Betala alltid dina räkningar i tid. Detta är kanske det mest klassiska tipset när det gäller att undvika skulder. Men visst fungerar det!
  • Har du andra dyra lån och krediter som äter upp dina månadskostnader? Då kanske du bör samla dina lån med ett nytt, större lån. På så sätt minskar du dina lånekostnader och dessutom slipper du hålla reda på flera olika betalningar.
  • Försök att sänka dina fasta kostnader. Kanske kan du hitta billigare mobil- eller bredbandsabonnemang? Dessa pengar kan du istället lägga i din buffert.

Ett sista råd

Märker du att det börjar bli kämpigt ekonomiskt kan du alltid vända dig till din lokala budget- och skuldrådgivare. Där kan du få den vägledning du behöver och kanske kan ni hitta en lösning innan problemen blir för stora.

Summan av kardemumman är dock att vara ansvarsfull när det gäller din ekonomi. Tänk alltid igenom dina beslut, även om det bara rör sig om ett mindre snabblån.

Kommentarer inaktiverade.

Topp 3 långivare
Ferratum

Låna 500 kr - 20 000kr

Accepterar med betalningsanmärkning

Läs mer om Ferratum
Risicum

Utbetalning direkt till Handelsbanken och Nordea

SMS – lån utan ränta

Läs mer om Risicum
Everyday+

Ingen kreditupplysning tas hos UC

Låna upp till 20 000 kr

Läs mer om Everyday+